Saltar al contingut

Suplements vitamínics: si o no?

Si tens intenció de prendre vitamines perquè la teva veïna o un amic a l'oficina ha començat a prendre-les, et suggereixo que abans llegeixis aquesta nota.
Des de la dècada del 50, sorgeix l'interès pel consum de suplements pel treball del premi nobel Linus Pauling, on s'instal·la la idea de reforçar les nostres defenses amb pastilles que aportin els nutrients que no són incorporats amb l'alimentació i així millorin el nostre rendiment. Segons la FAO del 2013, gairebé el 30% de la població pateix mancances de micronutrients que afecten el creixement, el desenvolupament cognitiu i les defenses. No obstant això, és important que coneguis una mica més de les vitamines, les seves funcions i si hi pot haver toxicitat o mancances segons els teus hàbits alimentaris i són necessàries.

Què són les vitamines?

Els vitamines són un grup de substàncies que el nostre organisme necessita per aconseguir un funcionament cel·lular adequat, desenvolupament i creixement. Es divideixen en les VITAMINES LIPOSOLUBLES (A, D, E i K) que es fan servir en la producció de les membranes de les cèl·lules i en la regulació de les hormones. Una dada a tenir en compte és que si les consumim en excés, s'acumulen al teixit gras (cèl·lules adiposes)
Les VITAMINES HIDROSOLUBLES (B1, B2, B6, B12, àcid pantotènic, vitamina C, biotina, àcid fòlic i niacina) participen en la transformació d'energia i en les reaccions enzimàtiques que intervenen en l'absorció de nutrients. A diferència de les altres, les vitamines hidrosolubles s'eliminen amb l'orina, per tant, no hi hauria risc de toxicitat.
Tot i això, quan comprem un complex multivitamínic, trobem combinades TOTES les vitamines i si la nostra alimentació inclou 5 fruites i/o verdures al dia, proteïnes (carn, pollastre, peix, ou, lactis, llegums) i cereals integrals, així com olis i fruita seca, palta i olives com a font de greixos saludables, estarem incorporant tot el necessari sense requerir cap suplementació.

Quines són les indicacions dels suplements vitamínics?

– Si fa una dieta restrictiva (menys de 1000 calories diàries)
– Durant l'embaràs o el període de lactància
– Els vegans o vegetarians estrictes és necessari el suplement amb Vitamina B12
– Esportistes d'alt rendiment o de baix rutines molt intenses
– Recuperació de malalties o els qui transiten una situació d'estrès laboral o d'estudis.
Mantenir una alimentació variada, fer exercici, no fumar, evitar l'alcohol, reemplaçar els greixos saturats i trans pels olis vegetals, un descans suficient, són pautes necessàries i bàsiques que no es poden reemplaçar per suplements. SEMPRE CONSULTAR A UN PROFESSIONAL, més enllà de la bona intenció dels teus amics a les seves recomanacions.

T'ha agradat aquest contingut?

Fes clic a les estrelles per puntuar-ho!

Puntuació mitjana: 0 / 5. Vots totals: 0

Fins ara, no hi ha vots! Sigues el primer.

Ja que t'ha agradat aquest contingut...

Segueix-nos a les xarxes socials!

Sentim que no t'hagi agradat!

Com podem millorar?

Subscriu-te
Notificar de
0 Comments
Comentaris en línia
Veure tots els comentaris

Copyright © 2024 Cocina Caprice

Tots els drets reservats

Queda prohibida la reproducció total o parcial

dels continguts d'aquesta web

0
Què en penses? Si us plau, escriu la teva opinióx
()
x