Saltar al contingut

Panettone: Coneix la història d´aquest clàssic nadalenc d´Itàlia i la recepta casolana

  • Ingredients
  • 5 minuts de lectura
La taula nadalenca no seria completa sense el tradicional panettone, conegut també com a pa dolç o pa de Pasqua a Amèrica Llatina. Es diu que aquest imprescindible de les festivitats de cap d'any té l'origen a Milà, Itàlia. És cert això?
Hi ha moltes històries sobre qui ho va inventar i com es va crear el primer panettone. Tot i això, i sense fonts verificades que ho confirmin, la versió més popular és que aquestes postres van sorgir, com moltes delícies culinàries, d'un accident.
Segons la llegenda, durant un dinar nadalenc a la mansió d'un duc milanès al segle XV, el cuiner va cremar les postres. Aleshores, un dels servents va improvisar i va preparar un pa amb els ingredients disponibles: ous, farina, mantega i raïm. El resultat va ser un pa que va encantar els comensals i es va difondre ràpidament.
Més enllà de la veracitat d'aquestes històries, Milà és considerat el bressol d'aquesta recepta tradicional. La seva connexió amb el panettone és innegable, ja que van aconseguir popularitzar aquesta tradició a la resta d'Itàlia durant el segle XX, i posteriorment a Amèrica Llatina gràcies a la migració.
Encara que la recepta original inclou farina, aigua, fruites i fermentació natural, actualment hi ha moltes variacions segons el lloc i els costums on es prepari.
Avui dia, es poden trobar des del tradicional amb fruites confitades, fins a versions amb xips de xocolata, fruits secs o dolç de llet.
Al Brasil, per exemple, és comunament anomenat “chocotone” quan conté xocolata, ia Argentina, se sol consumir durant els sopars nadalencs acompanyat de sidra. En definitiva, el panettone és versàtil quant a estils, de manera que lelecció de quina provar i com gaudir-ho és una decisió personal.

Com fer panettone casolà

Ingredients

Per a 6 persones
Farina de força tipus 00 500 g
Llevat fresc de forn 40 g
Sucre 100 g
Llet en pols 20 g
Sucre invertit 20 g
Mantega 80 g
Ous M2
Rovell d'ou M 1
Sal g
Aigua mineral 120 g
Ron bru 15 ml
Aigua de tarongina 15 ml
Fruites confitades 120 g
Raïms panses de corint 80 g
Ous per pintar 1
Sucre per decorar 28 g
Mantega per pintar g

Elaboració

Començarem preparant una esponja el dia anteriorr. Per això en un bol tirem 200 g de la farina, l'aigua i el llevat dissolta-hi. Remenem amb una cullera de fusta, tapem amb un plàstic o un drap i deixem aixecar lentament a la nevera durant 12 hores.
L'endemà, traiem l'esponja de la nevera i la deixem temperar durant una hora en un lloc càlid de la cuina. Seguidament al bol d'una robot pastador o bé en un bol si amassarem a mà, tirem la farina que ens queda, l'esponja, els dos ous i el rovell batuts, el sucre invertit i la llet en pols. Amassem durant 10 minuts, deixem descansar la massa cinc minuts.
Hi afegim el sucre, i la ratlladura de taronja i amassem 10 minuts mésdescansem cinc més. Fem la prova de la membrana per comprovar que el pastat sigui correcte, és a dir, estirem amb els dits una bola de massa i veiem que formi un vel fi de massa que no trenca. Aleshores afegim la mantega a trossos petits i la sal, pastem uns altres 10 minuts. Comprovem de nou la massa.
Estirem la massa en un rectangle amb cura i afegim les fruites confitades i les panses, donant-hi unes voltes fins que les integrem a la massa. Bolegem la massa i la deixem en un bol enfarinat i tapada amb un drap o un film fins que lleu a un lloc càlid i fora de corrents d'aire.
Un cop llevada, desgasifiquem la massa amb els artells i tornem a bolejar i ja col·loquem la bola en un motlle de paper de quilo de panettone o bé es pot dividir en dos de 500 grams si volem uns pastissos més petits. Deixem que lleu de nou dins del motlle fins que arribi a la vora del motlle de paperAixò pot ser fins a 5 o 6 hores després si la temperatura de la cuina és d'uns 18 graus aproximadament. Pintem amb ou batut i hi afegim una mica de sucre humitejada amb unes gotes d'aigua i una boleta de mantega.
Preescalfem el forn a 180 graus, enfornem al pis inferior durant 40 minuts. Un cop cuit, li passem per la base una agulla de teixir i el pengem de cap per avall fins que refredi.

Amb què acompanyar el panettone casolà

Pot ser que estigueu mandrosos i us sembli molt laboriós fer panettone casolà, però també us dic que almenys proveu a preparar-lo aquest Nadal, veureu la diferència que existeix entre un comercial i el casolà, i per descomptat us quedareu enganxats amb la textura i el sabor inigualable del fet per vosaltres. Per acompanyar-lo, doncs llet, te, cafè o res, està tan deliciós que no necessita companys de viatge.

T'ha agradat aquest contingut?

Fes clic a les estrelles per puntuar-ho!

Puntuació mitjana: 5 / 5. Vots totals: 12

Fins ara, no hi ha vots! Sigues el primer.

Ja que t'ha agradat aquest contingut...

Segueix-nos a les xarxes socials!

Sentim que no t'hagi agradat!

Com podem millorar?

Etiquetes:
Subscriu-te
Notificar de
0 Comments
Comentaris en línia
Veure tots els comentaris

Copyright © 2024 Cocina Caprice

Tots els drets reservats

Queda prohibida la reproducció total o parcial

dels continguts d'aquesta web

0
Què en penses? Si us plau, escriu la teva opinióx
()
x