Saltar al contingut

Fer maionesa a casa o comprar la de pot?

  • Receptes
  • 4 minuts de lectura
Maionesa
Heu sentit mai un cuiner professional o un xef a domicili parlar de les 5 salses fonamentals que cal dominar? Per descomptat, un dels primers reptes és fer maionesa a casa.
La maionesa casolana és una de les millors preparacions per a un bon cuiner, i no cal ser un xef a domicili per fer-la.
De fet, és una tradició tota francesa fer maionesa a casa. És molt comú comú ajuntar-se un diumenge, a casa de la família i fer maionesa casolana.

Com neix la tradició de fer maionesa?

La història de la maionesa és molt antiga, i es remunta als anys de la presència francesa a Mallorca. 
L'any 1756 a la presència francesa del duc de Richelieu a Menorca, es posa la data de naixement de la maionesa casolana
La baralla des de llavors és oberta. Llegenda explica que el duc va encarregar al cuiner de cuinar un banquet, i que el pobre cuiner va haver d'acontentar-se de preparar una mica de salsa casolana amb els únics dos ingredients que tenia: ou i oli. 

La maionesa casolana és menorquina o no?

Mai no se sabrà. Si bé és veritat que a França tothom és cuiner professional a l'hora de fer maionesa a casa, el debat no està tancat. 
La primera documentació de la recepta és del 1750, a Art de la Cuina, llibre cuina menorquina del s. XVIII de Fra Francesc Roger. 

Recepta per fer maionesa a casa

La maionesa casolana és fàcil de fer si saps com. Un dels trucs de la famosa cuinera professional Julia Child, era d'usar tot a temperatura natural. Escalfar el recipient en aigua calenta accelera el procés d'engruiximent. Així que res d'ous acabats de sortir de la nevera.

Ingredients de la maionesa casolana

* 1 rovell d'ou.
* 1 cullerada gran com el rovell de mostassa, preferiblement dijonnaise
* 3 culleradetes de suc de llimona
* Oli de gira-sol fins que s'espesseixi
* Sal i pebre al gust

Fer la maionesa a casa

Amb l´ajuda d´una batedora preferiblement de mà, batem el rovell amb la mostassa fins que tingui una consistència homogènia
Quan tot estigui ben barrejat, afegim a fil continu l'oli. El procés ha de durar fins als minuts necessaris a incorporar tot l'oli que calgui perquè la salsa s'espesseixi. El suc de llimona només al final si us plau!

Com saber si la maionesa està a punt?

La prova final per saber si la nostra maionesa casolana ja està llesta és posar una cullereta recta al mig. Si es queda recta, fet tenim la nostra maionesa feta a casa. Si no, caldrà una mica d'oli més.
Errors que fan que la maionesa es talli:
* Temperatura dels ous.
* Si estan acabats de sortir de la nevera. Frescor dels ous. Val més que siguin frescos.
* Ritme del batut. Si deixes de batre la teva maionesa i et poses a fer una altra cosa se't tallarà.
* Massa rapidesa en afegir l'oli. Cal afegir a poc a poc al principi, quan comença a espessir-se amb una mica més de ritme, però mai fer-lo fora de cop.

Arreglar maionesa casolana tallada

Si tot i seguir tot el procés la maionesa es talla? S'arregla com tot. Es posa un ou en un altre got de batre net, s'hi afegeixen dues o tres cullerades de la maionesa tallada i es comença una altra vegada. Única diferència: no s'hi afegeix oli, s'hi afegeix la maionesa tallada.
Et voilà! 

No totes les maioneses són iguals; les de pot, tampoc

És possible trobar bones maioneses al supermercat. Hem de fixar-nos que l'oli que porten sigui de bona qualitat. Aquí us deixem les que ens semblen les 3 millors:

Hellmann's

Salseig

Ybarra

T'ha agradat aquest contingut?

Fes clic a les estrelles per puntuar-ho!

Puntuació mitjana: 4.1 / 5. Vots totals: 7

Fins ara, no hi ha vots! Sigues el primer.

Ja que t'ha agradat aquest contingut...

Segueix-nos a les xarxes socials!

Sentim que no t'hagi agradat!

Com podem millorar?

Subscriu-te
Notificar de
0 Comments
Comentaris en línia
Veure tots els comentaris

Copyright © 2024 Cocina Caprice

Tots els drets reservats

Queda prohibida la reproducció total o parcial

dels continguts d'aquesta web

0
Què en penses? Si us plau, escriu la teva opinióx
()
x