Saltar al contingut

Faves, missatges celestials

  • Ingredients
  • 4 minuts de lectura
És originària de Pèrsia i d'Àfrica i es consumeix, des de la més remota antiguitat, sobretot a la zona mediterrània a les dues ribes del mare nostrum.
Els antics egipcis anomenaven camps de faves el lloc on les ànimes esperaven la reencarnació. I al segle VI Pitàgores, inventor de la paraula 'filosofia', es va negar a fugir dels seus assassins, travessant un camp de faves, acceptant de manera absoluta, un important tabú.
Per als grecs i romans, però, per contraposició a aquestes comunitats iniciàtiques, les faves representaven els favors, les gràcies del més enllà. Si s'oferien faves als sacrificis, permetien comunicar-se amb allò invisible, a les festes de primavera i de la sembra.
Als casaments es feia una ofrena ritual de faves, on cada fava representava un fill home desitjat. No us il·lusioneu: no són afrodisíaques. Però a més de la seva riquesa simbòlica la fava és rica en proteïnes i vitamines, i fins i tot seca, és la més alimentària de tots els llegums.
Revaloritzada pels xefs contemporanis, ha simbolitzat des de sempre i per a la majoria dels pobles, l'embrió, el futur.
Llegums de primavera, són bones en amanides, brasejades, en puré, amb pastes o risotti. Accepten bons acords amb vins. Aquest és el seu millor moment: apareixen a la primavera, fresques i suculentes, i duren tot l'estiu. Es treuen de la beina i, després de donar-los un lleuger bull, se les pela per segona vegada traient aquesta capa blanca i elàstica que les cobreix.
Bones quan són noietes i tendres, fins i tot per menjar crues, amb sal gruixuda com ho fan italians i espanyols.
O per fer remenats amb pernil i aquestes mínimes frescures comprades als mercats madrilenys on és plat molt popular, com tots els remenats.
Quan són tan fresques, ni tan sols s'han de cuinar prèviament, només pelar-les.
Les faves seques s'han de remullar 12 hores abans de cuinar-les i encara són més calòriques (334 Kal per 100g).
Puré de faves com a acompanyant d'un rôti de porc, perfumat amb sàlvia i alleugerit amb una mica de brou i un pessic de sucre, és uns dels usos clàssics de la cuina regional francesa.
Fredes en amanides, condimentades només amb oliva, una sospita d'all, julivert picat i mica de comí, queden molt bé com a guarnició de costelletes o gigot (cama) de xai.
Perfectes en un guisat de xai, especiat a l'estil marroquí amb comí, canyella i safrà, o saltades en oliva i all i brasejades, al costat de cors d'alcaucil i arvejas frescas, un altre plat del Maghreb.
Per cuinar-les així cal afegir una mica d'aigua, barrejada amb pebre vermell. S'hi afegeix un grapat d'arròs per donar consistència al plat. S'acaba amb coriandre fresc picat. Una entrada perfecta.
Dolli Irigoyen fa un risotto lleuger, amb oli d'oliva en lloc de mantega i porro saltat, incorpora faves i arvejas, al mig de la cocció, amb un bon brou d'au i just al final, processa més faves i arvejas amb oli de oliva i els afegeix.
A Verona vaig tastar una pasta espectacular: farfalle (moñitos) amb faves i calameretti saltats, en oliva, pinyons i panses de raïm, condimentats amb safrà.
Com a maridatges Ricardo Santos proposa per al guisat de xai amb faves, una especialitat, el seu Malbec per descomptat. El de la collita 2006 que acaba d'aparèixer espectacular.
I amb pastes el nou Sangiovese d'Escorihuela Gascón. Val més que un Chianti.
A Buenos Aires s'aconsegueixen, fora de la seva beina, i en capsetes, a les verduleries boutiques o als temptadors posats de les senyores bolivianes.
A los egipcios, el resto del mundo árabe los llaman, de manera peyorativa: “comedores de habas”, porque las cocinan al vapor y las sirven con comino.
Ara tots podem ser egipcis.

T'ha agradat aquest contingut?

Fes clic a les estrelles per puntuar-ho!

Puntuació mitjana: 5 / 5. Vots totals: 1

Fins ara, no hi ha vots! Sigues el primer.

Ja que t'ha agradat aquest contingut...

Segueix-nos a les xarxes socials!

Sentim que no t'hagi agradat!

Com podem millorar?

Etiquetes:
Subscriu-te
Notificar de
0 Comments
Comentaris en línia
Veure tots els comentaris

Copyright © 2024 Cocina Caprice

Tots els drets reservats

Queda prohibida la reproducció total o parcial

dels continguts d'aquesta web

0
Què en penses? Si us plau, escriu la teva opinióx
()
x