Saltar al contingut

Els dits del desert

  • Ingredients
  • 2 minuts de lectura
Els sensuals dàtils provenen d'una de les mil espècies de palmera, la Phoenix Dactylera, que agafar-los i babilonis van convertir en arbre sagrat.
Linné va batejar aquesta palmera la princesa dels vegetals. Coneguts com a daktylos per grecs i romans, aquests dits del desert van ser sempre un producte refinat, exòtic i sensual.
Els homes blaus del desert travessen el Sàhara amb un equipatge escarit: dàtils secs i llet de cabra. Gràcies a aquestes provisions sobreviuen en situacions molt dures, encara que també la passen genial. Cal recordar aquell príncep del desert, el fogós amant emmascarat, un home blau protagonista de Sota el cel protector, el film de Bertolucci sobre la novel·la de Bowles.
Les propietats energitzants dels dàtils són famoses des de l'antiguitat. En aquest concentrat de vitamines & minerals es va inspirar el vell Apicius per ordir el seu Conditum Paradoxium, un vi dolç d'efectes afrodisíacs immediats. Amb el seu fruit, que es consumeix des de fa set mil anys, els egipcis preparaven el Checar, un glop fort elaborat a partir de la fermentació.
Em desassossega veure en cistelles dels súpers, uns foscos, secs, definitius i finals dàtils provinents d'Israel, que segurament van tenir una millor època. Trist ersatz d'una veritat absoluta. Segurament acabats de collir tenen un altre look i una altra essència.
Octubre és e mes de collita als palmars nord-africans, els Deglet Nur, que creixen als oasis fronterers de Tunísia i Algèria. Els millors del món. Deglet Nur significa per on passa la llum. A través de la seva carn daurada i brillant, entre ambarina i vermell vell, la llum passa com per un vitreau. Les dels súper són jers (fané) em va comentar amic algerià, a la seva terra només els donen als camells.
De vegades vaig tenir la sort que un mes després de la collita, aterrava el meu amic a Buenos Aires, enarborant branques de dàtils. I això perquè és?-preguntaven a la duana d'Ezeiza: -Per menjar.- Bé passi…
Amb els dàtils convé prendre les mateixes recaptes que amb certs vins blancs: si són l'any, millor, després perden sensualitat, duren però no viuen.
Només cal un dàtil, un de sol per pal·liar els baixons de l'ànima, per atenuar el cafard post migdiada, per inspirar-se a la matinada amb copa de xampany Brut Nature. O com Bowles i els seus personatges, amb te a la menta.

T'ha agradat aquest contingut?

Fes clic a les estrelles per puntuar-ho!

Puntuació mitjana: 4.5 / 5. Vots totals: 2

Fins ara, no hi ha vots! Sigues el primer.

Ja que t'ha agradat aquest contingut...

Segueix-nos a les xarxes socials!

Sentim que no t'hagi agradat!

Com podem millorar?

Subscriu-te
Notificar de
0 Comments
Comentaris en línia
Veure tots els comentaris

Copyright © 2024 Cocina Caprice

Tots els drets reservats

Queda prohibida la reproducció total o parcial

dels continguts d'aquesta web

0
Què en penses? Si us plau, escriu la teva opinióx
()
x